ABB wint $1 miljard-order voor offshore windenergie-aansluiting

HVDC-lichttransmissielink zal Noordzeewindboerderijen met Duits spanningsnet verbinden

ZÜRICH--()--ABB, de toonaangevende energie- en automatiseringstechnologiegroep, heeft een order gewonnen voor ongeveer $1 miljard van de Nederlands-Duitse transmissienetoperateur TenneT. Deze order beslaat de levering van een voedingslink zodat offshore Noordzee-windboerderijen op het spanningsnet van het Duitse vasteland zijn aangesloten.

Dit is de grootste energietransmissie-order die ABB ooit gekend heeft. Het bedrijf zal het grootste offshore HVDC-systeem (hoogspanning-directe stroom) systeem inzetten met een nominaal vermogen van 900 megawatt (MW). Dit betekent een elektriciteitsverlies van minder dan 1 procent per omzettingsstation. De verbinding zal als deze klaar is, meer dan 1,5 miljoen huishoudens voorzien van schone door de wind gegenereerde elektriciteit.

ABB zal zorgen voor het ontwerp, de techniek, levering en installatie van het offshore-platform, de offshore omzettingsstations en de land- en zeekabelsystemen. ABB's innovatieve en milieuvriendelijke HVDC-lichttransmissietechnologie zal voor het elektriciteitstransport zorgen van 400 MW Gode Wind II en andere windboerderijen naar een offshore HVDC-omzettingsstation, die de elektriciteit naar het onshore HVDC-station bij Dörpen aan de Duitse kust zal overbrengen. Hier wordt met behulp van een omzettingsstation voeding gegeven aan het net op het continent.

“Offshore windenergie is in Europa aan het opkomen als een belangrijke bron van vernieuwbare energie op grote schaal. Deze levert een bijdrage door tegemoet te komen aan emissiedoelstellingen, waarbij de milieu-impact lager is”, zei Peter Leupp, afdelingshoofd van ABB’s Power Systems. ”ABB neemt een unieke plaats in en heeft een in-house productiecapaciteit van omzettingsstations, kabels en semi-geleiders. Dit zijn essentiële componenten van HVDC systems. Ook heeft het bedrijf in grote mate in deze technologieën geïnvesteerd."

ABB’s technologie voor HVDC-lichttransmissie biedt milieuvoordelen, zoals neutrale elektromagnetische velden en compacte omzettingsstations. Dit is ideaal voor het op afstand verbinden van offshore windboerderijen met netwerken op het vasteland. Zo worden afstandsbeperkingen en spanningsnetrestricties overbrugd, terwijl er minimale elektriciteitsverliezen en efficiënte prestatie wordt gegarandeerd. De kabelspanningcapaciteit van 320-kilovolt in dit meest recente systeem is het hoogste niveau dat gebruikt wordt voor HVDC-transmissie met geëxtrudeerde kabels.

Dit offshore netwerk dat in 2015 in werking zal treden, biedt een vermindering van meer dan drie miljoen ton koolstofdioxide-emissies per jaar door het vervangen van op fossiele brandstof gebaseerde elektriciteitsopwekking. De windenergiecapaciteit in Duitsland van meer dan 27 gigawatt voldoet op dit moment aan acht procent van haar elektriciteitsvereisten. Er zijn plannen om dit tegen 2020 te verdubbelen. Dit is de derde offshore windaansluitingsorder voor ABB in Duitsland, gevolgd op de vorig jaar toegekende 800 MW Dolwin1-link en het eerdere BorWin1-project.

ABB biedt een uitgebreide reeks van producten, systemen en diensten waarbij een efficiënte opwekking en integratie van vernieuwbare windenergie op het spanningsnet mogelijk wordt gemaakt en betrouwbare transmissie en verdeling verzekerd wordt.

ABB (www.abb.com) is een vooraanstaand leider in energie- en automatiseringstechnologieën waarmee nutsbedrijven en klanten in de sector prestaties kunnen verbeteren, zodat het milieu-impact lager wordt. De ABB-ondernemingsgroep is actief in ongeveer 100 landen en biedt werk aan 130.000 personen.

Voor assistentie bij technische woorden in dit persbericht kunt u terecht op: www.abb.com/glossary. Foto´s beschikbaar op www.abb.com/news

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

Contacts

Mediabetrekkingen
ABB
Thomas Schmidt; Antonio Ligi
(Zürich, Zwitserland)
Tel: +41 43 317 6568
media.relations@ch.abb.com

Contacts

Mediabetrekkingen
ABB
Thomas Schmidt; Antonio Ligi
(Zürich, Zwitserland)
Tel: +41 43 317 6568
media.relations@ch.abb.com