Kína és a Global Cement egyezmény az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőről

Mérföldkőnek számító partnerség jött létre annak érdekében, hogy biztosítsák a világ alapvető anyagainak fenntarthatóságát

Global Cement and Concrete Association and China Cement Association sign decarbonisation agreement in Beijing (Photo: Business Wire)

PEKING--()--A globális cementipar két vezető reprezentatív testülete mérföldkőnek számító megállapodást írt alá annak érdekében, hogy világszerte felgyorsítsa az ágazat szén-dioxid-mentesítését. A Kínai Cement Szövetség (China Cement Association, CCA), amely a világ cementtermelésének több mint 50 százalékát képviseli, valamint a Globális Cement- és Betonszövetség (Global Cement and Concrete Association), amelynek tagjai a Kínán kívüli cementgyártási kapacitás 80 százalékáért felelősek, történelmi partnerségre vonatkozó elkötelezettséget tettek.

Ez az elkötelezettség a fenntarthatóság, valamint a cement- és betonipar alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztésére irányuló együttműködésről szóló megállapodást tartalmaz. A beton a víz után a világ leggyakrabban használt anyaga a földön, és a cement a legfontosabb kötőanyag a betonban, amely a globális CO2-kibocsátás mintegy 7 százalékát teszi ki.

A történelmi megállapodás egy egész értéklánc kidolgozását és elindítását is magában foglalja a Kínai Cement-szén-dioxid-semlegességi ütemtervben (China Cement Carbon Neutrality Roadmap), amely kötelezettségvállalást és a kínai cementipar teljes szén-dioxid-mentesítésére irányuló utat is meghatároz. A GCCA, amely 2021-ben egy globális nettó nulla ütemtervet indított el, a Sinoma International Engineering Co Ltd (Sinoma), a világ legnagyobb cementtechnikai és berendezési társasága, valamint a technikai hozzájárulást is nyújtó Európai Cementkutató Akadémia (European Cement Research Academy, ECRA) mellett segíteni fogja a fejlesztést.

A pekingi aláírási ceremónián a megállapodás elindításával Kong Xiangzhong úr, a CCA ügyvezető elnöke kijelentette: „Ez a fontos megállapodás egy mindenki számára előnyös együttműködést jelent, és megmutatja, hol tudunk hatékonyan együttműködni annak érdekében, hogy betekintést, technikai know-how-t és nagyobb hangsúlyt fektessünk a közös szén-dioxid-mentesítési küldetésünkre. Biztos vagyok benne, hogy ez egy kölcsönösen előnyös és hosszú távú partnerséget fog létrehozni, amely kulcsfontosságú szerepet játszik majd egy fenntarthatóbb világ kialakításában.”

Thomas Guillot, a GCCA vezérigazgatója a következőket nyilatkozta: „A világnak egy eddig még soha nem látott vezetésre és együttműködésre van szüksége, különösen korunk kulcskérdésének, az éghajlatváltozásnak a kezelésében. Ez a kínai ipar és a globális ipar között létrejött megállapodás azt jelzi a világnak, hogy készen állunk olyan alapvető szén-dioxid-mentesített építőanyagok szállítására, amelyre bolygónknak szüksége van. A cement és a beton kulcsfontosságú infrastruktúrát, virágzó és ellenálló közösségeket, tiszta vizet, biztonságos otthonokat és tiszta energiára való átállást tesz lehetővé, amelyek nélkülözhetetlenek a jövő fenntartható világához.”

A megállapodás hivatalosan az együttműködés következő három évére vonatkozik, és platformot biztosít a szélesebb körű kommunikációhoz és eszmecseréhez.

Thomas Guillot hozzátette: „Az új kínai partnereinkkel való együttműködés azt jelenti, hogy a nettó nulla kibocsátásra való összpontosításunk, illetve a mindennapi tevékenységünk ma már valóban globális küldetésnek számít."

A Kínai Cement Szövetségről – China Cement Association, CCA
A Kínai Cement Szövetséget 1987-ben alakították meg Pekingben. A Polgári Ügyek Minisztériuma által bejegyzett, önálló jogi személyiséggel rendelkező társadalmi szervezetek egyikeként a CCA nemzeti, nonprofit ipari társadalmi szervezet, amelyet cementgyártók, kutatóintézetek, főiskolák és egyetemek, társadalmi szervezetek és a cementiparhoz országszerte kapcsolódó vállalatok önként alapítottak. A CCA elkötelezett amellett, hogy szolgálja az ipart, védje tagjai törvényes jogait és érdekeit, a kormány és a vállalkozások közötti összekötő elemként segítse a kormányt a tisztességes versenypiac közös fenntartásában, valamint egy vezető, koordináló és szolgáltató szerep betöltésével előmozdítsa a kínai cementipar zöld, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és magas színvonalú fejlesztését.

A Globális Cement- és Betonszövetségről - Global Cement and Concrete Association, GCCA
A GCCA egy 2018-ban létrehozott, vezérigazgató által vezetett, londoni székhelyű iparági kezdeményezés, amely világszerte a cement- és betonágazat megbízható, hiteles platformja és hangja.

A GCCA és tagjai a Kínán kívüli globális cementgyártási kapacitás 80 százalékáért felelősek, és egyre több kínai gyártót számlálnak. A tagvállalatok elkötelezték magukat amellett, hogy a GCCA Concrete Future 2050 Net Zero ütemtervének végrehajtásával – az első nehézipar, amely ilyen részletes tervet fogalmazott meg -, csökkentik és végső soron megszüntetik a beton CO2-kibocsátását, amely világszerte jelenleg mintegy 7 százalékot tesz ki.

Együttesen a GCCA elkötelezett amellett, hogy az ágazat és a világ számára egy fényes, ellenálló és fenntartható jövőt hozzon létre a betoniparban.

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Contacts

További részletekért, interjúkért forduljon bizalommal a következőhöz:
Simon Thomson, média vezető, GCCA
simon.thomson@gccassociation.org
+44 7380 972282

Contacts

További részletekért, interjúkért forduljon bizalommal a következőhöz:
Simon Thomson, média vezető, GCCA
simon.thomson@gccassociation.org
+44 7380 972282