RS Oncology kondigt nieuwe preklinische gegevens aan waaruit blijkt dat RSO-021 de progressie van agressieve mesotheliomen kan blokkeren en/of omkeren, waardoor de medicijnbaarheid verbetert

Gegevens gepresenteerd door Dr. Dean Fennell in een mondelinge presentatie op de IASLC 2023 Wereldconferentie over longkanker in Singapore

Aangetoond is dat de nieuwe therapie RSO-021 van RS Oncology, een eersteklas remmer van het antioxidanteiwit PRX3, veel van de kenmerken die gepaard gaan met agressieve de groei van mesothelioomtumoren ongedaan maakt

“Sarcomatoid tumors are highly resistant to anti-cancer therapies, and many patients run out of available treatment options. Our findings here might have unveiled a druggable ‘Achilles Heel’ against this terrible disease,” said Dr. Fennell, presenting author on the study. Dr. Fennell and Dr. Cunniff shown at lunch during AACR conference 2023. (Photo courtesy of George Naumov)

CAMBRIDGE, Mass.--()--RS Oncology, een biotechnologiebedrijf in de klinische fase dat innovatieve therapieën ontwikkelt om mesothelioom en andere ziekten uit te roeien, maakte deel uit van een samenwerkingsverband dat onlangs nieuwe preklinische gegevens deelde op de IASLC 2023 Wereldconferentie over longkanker in Singapore. De gegevens, gepresenteerd door Dr. Dean Fennell, vertegenwoordigden een partnerschap tussen RS Oncology en andere vooraanstaande onderzoeksinstellingen, waaronder de Universiteit van Leicester en het Cunniff Laboratory van het University of Vermont Cancer Center.

Mesotheliomen kunnen transformeren van een minder agressieve epithelioïde maligniteit naar een agressievere sarcomatoïde vorm. Met behulp van bifasische mesotheliomen als model met zowel epithelioïde als sarcomatoïde kenmerken, hebben onderzoekers van de Universiteit van Leicester onder leiding van Dr. Fennell een georuimtelijke analyse van patiëntweefsels uitgevoerd om de moleculaire kenmerken te onderzoeken die verband houden met de histologische gebieden.

Met behulp van geavanceerde ruimtelijke analysehulpmiddelen in combinatie met machine learning-benaderingen ontdekte de groep dat de agressievere sarcomatoïde gebieden verschillende moleculaire kenmerken hadden die tumorbevorderende routes, medicijnresistentie en een verhoogd metastatisch potentieel aandreven. Deze bevindingen werden gevalideerd in een onafhankelijk cohort van 150 weefsels van mesothelioompatiënten. Met name tumorgebieden met sarcomatoïde weefsel vertoonden kenmerken van verhoogde weerstand tegen oxidatieve stress, namelijk een cruciale aanpassing van tumorcellen om te overleven.

In samenwerking met het laboratorium van Dr. Brian Cunniff evalueerde het team vervolgens de moleculaire kenmerken van menselijke bifasische mesothelioomtumorcellen na behandeling met de onomkeerbare PRX3-remmer RSO-021, die momenteel wordt geëvalueerd in een klinische Fase 1/2-studie bij patiënten met kwaadaardige pleurale effusie veroorzaakt door gevorderde metastatische solide tumoren (NCT05278975). Behandeling met RSO-021 keerde de genkenmerken die geassocieerd worden met epitheliale-sarcomatoïde transitie om, inclusief downregulatie van hypoxie, glycolyse en met epitheliale-mesenchymale transitie (EMT) geassocieerde genen. Deze resultaten suggereren dat deze transitie, waarvan aangenomen wordt dat deze unidirectioneel van aard is, PRX3-afhankelijk, medicijnbaar en nu omkeerbaar kan zijn.

Sarcomatoïde tumoren zijn zeer resistent tegen antikankertherapieën, en veel patiënten hebben geen beschikbare behandelingsopties meer. Onze bevindingen zouden een medicijnbare ‘achilleshiel’ tegen deze vreselijke ziekte kunnen hebben blootgelegd,” aldus Dr. Fennell, presenterende auteur van het onderzoek. “Het vermogen om dergelijke tumoren te behandelen met RSO-021 en ze terug te brengen naar epithelioïde maligniteiten zou het ontstaan van de meest agressieve kenmerken die verband houden met mesothelioom kunnen vertragen of zelfs voorkomen. Verder zou RSO-021 hen mogelijk gevoelig kunnen maken voor andere behandelingen.”

Presentatiegegevens
Abstractnummer: MA17.11 
Sessie: MA17 - Current Standards and Future Directions in Mesothelioma 
Titel: Spatial Transformation in Mesothelioma Involves a Hypoxia-TGF Beta-EMT Axis that is Reversible via PRX3 Inhibition 
Datum: dinsdag 12 september, 10:45 uur UTC +8

Over RS Oncology 
RS Oncology (RSO) is een biotechnologiebedrijf in de klinische fase, gevestigd in Cambridge, Massachusetts, met een missie om mesothelioom en andere ziekten wereldwijd uit te roeien door middel van nieuwe wetenschap en een innovatief bedrijfsmodel.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal, die als enige rechtsgeldig is.

Contacts

Jarrett Duncan, CEO
j.duncan@rsoncology.com

Contacts

Jarrett Duncan, CEO
j.duncan@rsoncology.com