A Bionext útjára indította a gyógyszeripari kutatásokat várhatóan forradalmasító online platformját, a Biosightot

A platform segíti a vállalatokat az új gyógyszerek kidolgozásában azáltal, hogy csökkenti a klinikai fázisban sikertelennek bizonyuló fejlesztések arányát

STRASBOURG, Franciaország--()--A Bionext bioinformatikai vállalat ma bejelentette a potenciális gyógyszeres kezelések lehetséges mellékhatásainak hatékony azonosítása céljára kifejlesztett, BioSight nevű online bioszimulációs platformjának elindítását. A tizenöt évnyi molekuláris biológiai kutatás-fejlesztés eredményeként megalkotott BioSight egy szabadalmaztatott algoritmus segítségével képes az összes olyan potenciális biológiai célmolekulát azonosítani, amely esetleg kölcsönhatásba léphet egy adott kezelés során használt gyógyszerrel. A megengedhető árú, szolgáltatott szoftverként (Software as a Service [SaaS]) vagy az adott létesítményben akár a megrendeléstől számított néhány óra alatt már rendelkezésre álló BioSight lehetővé teszi a gyógyszergyártási és orvosbiológiai kutató szakemberek számára a molekulák jobb kidolgozását, a klinikai vizsgálati fázisban sikertelennek bizonyuló hatóanyagok arányának csökkentését és így a befektetések optimális megtérülését.

3,975 milliárd USA dollár gyógyszerenként

Átlagosan összesen ennyit fordítanak a gyógyszergyártó cégek kutatás-fejlesztésre addig, amíg egy új gyógyszert megjelentetnek a világpiacon.(1) A LEEM szerint 10000 célmolekula közül mindössze 10 kerül szabadalmaztatásra, és a 10-ből csak egyet használnak fel egy végül a piacra kerülő új gyógyszer alkotórészeként. A sikertelen gyógyszerjelöltek aránya rendkívül nagy, és egy adott hatóanyagra vonatkozó kutatások sokszor csak a K+F folyamat vagy a klinikai kutatások késői fázisában kerülnek leállításra, amikor már nagy valószínűséggel meghatározhatók a mellékhatások. Az ilyen, végül sikertelennek bizonyuló fejlesztések rendszerint több száz millió dollárt emésztenek fel.

Becslések szerint a gyógyszerjelöltek 85%-ának sikertelensége mögött egyrészt biológiai okok, másrészt a hatásossággal kapcsolatos problémák, illetve a hatóanyag és a célmolekulák közti kölcsönhatás miatti toxicitás áll.

Új technológiák állnak rendelkezésre az innovatív terápiás megoldások kidolgozása felgyorsításának céljára

A Bionext azzal a céllal dolgozta ki a BioSight platformot, hogy a digitális technológia bevetésével teljeskörűen átalakítsa a gyógyszerfejlesztés és -gyártás jelenlegi folyamatait. A végső cél a terápiás innovációk piacára való belépési költségek csökkentése azáltal, hogy több ezer kisebb vállalat, laboratórium és kutató számára hozzáférést biztosítanak olyan technológiákhoz, amelyek korábban nem voltak elérhetők számukra.

A BioSight fejlesztésének felgyorsítása és a bioinformatikai piacon való pozíciójának erősítése céljára a Bionext a következő 18 hónap során mintegy 5 millió eurónyi forrást szeretne szerezni.

(1) How Much Does Pharmaceutical Innovation Cost? Forbes, 2013

E közlemény hivatalos, mérvadó változata az eredeti forrásnyelven közzétett szöveg. A fordítás csak az olvasó kényelmét szolgálja, és összevetendo a forrásnyelven írt szöveggel, amely az egyetlen jogi érvénnyel bíró változat.

Yucatan (a Bionext képviselőjeként)
Caroline Prince
+33-1-53-63-27-35
bionext@yucatan.fr