Rada Wykonawcza UNIWHEELS wydaje oświadczenie, rekomendując akcjonariuszom przyjęcie wezwania (wydanego przez Superior Industries) do zapisywania się na sprzedaż akcji

SOUTHFIELD, Michigan--()--W związku z wezwaniem do zapisywania się na sprzedaż 100 procent akcji w spółce Superior Industries International, Inc., Rada Wykonawcza UNIWHEELS AG wydała dziś uzasadnione oświadczenie (tzw. reasoned statement) oparte na sporządzonej przez Ludwig & Co opinii dotyczącej rzetelności warunków finansowych oferty (tzw. fairness opinion). W treści wydanego oświadczenia Rada Wykonawcza zaleca udziałowcom spółki przyjęcie wezwania do zapisywania się na sprzedaż wydanego przez Superior Industries.

Uzasadnione oświadczenie zawiera ponadto następujące wnioski:

• „Określona w wezwaniu do zapisywania się na sprzedaż cena jednej akcji jest odpowiednia pod względem finansowym”.
  • „Przyjęcie wezwania leży w dobrze pojętym interesie spółki. Opierając się na posiadanych informacjach na temat przedmiotowej oferty i transakcji, Rada Wykonawcza zakłada, że będzie mieć ona pozytywny wpływ na pracowników spółki i oferowane im warunki zatrudnienia”.
  • „Sfinalizowanie transakcji będzie skutkować utworzeniem jednego z największych na świecie dostawców kół aluminiowych na rynek oryginalnych części motoryzacyjnych, posiadającym zróżnicowaną bazę klientów i szeroki zasięg geograficzny”.

Wezwanie do zapisywania się na sprzedaż akcji zostało wydane w związku z umową zawartą z właścicielem blisko 61% pozostających w obrocie akcji spółki UNIWHEELS AG, tj. UNIWHEELS Holdings (Malta) Ltd., który wyraził nieodwołalną zgodę na objęcie swoich akcji wezwaniem.

Superior Industries

Superior Industries, spółka posiadająca siedzibę w Southfield w stanie Michigan, to największy producent kół aluminiowych do samochodów osobowych i ciężarowych w Ameryce Północnej. Spółka realizuje dostawy kół aluminiowych wytwarzanych w zakładach produkcyjnych na terenie Stanów Zjednoczonych i Meksyku na rynek oryginalnych części. Do najważniejszych klientów spółki należą: BMW, FCA, Ford, General Motors, Mazda, Nissan, Subaru, Tesla, Toyota i Volkswagen. Spółka Superior jest notowana na Nowojorskiej Giełdzie Papierów Wartościowych oraz w ramach indeksów Standard & Poor’s Small Cap 600 oraz Russell 2000. Więcej informacji na stronie: www.supind.com.

Relacje Inwestorskie Superior Industries
Troy Ford
tel. (248) 234-7104
e-mail: www.supind.com