Interbrand opublikował raport Best Global Brands 2016 (Najlepsze Globalne Marki)

Apple i Google zajmują dwie najwyższe pozycje, Tesla i Dior dołączają do listy.

NOWY JORK--()--Wiodąca firma konsultingowa Interbrand wskazała Apple, Google, i Coca-Colę jako trzy najwartościowsze marki w raporcie Best Global Brands 2016, zdominowanym przez marki z branży motoryzacyjnej i technologicznej. Wśród stu najwartościowszych marek znalazły się również Tesla i Dior. W siedemnastej edycji rankingu, raport ujawnia Anatomię wzrostu, przedstawiając sposoby wielkich marek na rozwój wielkiej firmy z ich własnej perspektywy.

„Wiadomo, ze najlepsze globalne marki nie tylko potrafią dostosować się do zmian, ale je napędzają - powiedział Jez Frampton, dyrektor generalny Interbrands. - Są świadomi tego, że ich Anatomia wzrostu jest złożona, niepowtarzalna i wynika z osobistych doświadczeń; analizują sytuację rynkową i wewnętrzną, rozszerzają swoją działalność na nowe rynki i gromadzą lepsze doświadczenia w celu rozwoju marki i firmy”.

Po raz czwarty z rzędu, Apple i Google zdobyły dwa pierwsze miejsca. Wartość marki Apple wzrosła o 5% do 178 119 mln USD, podczas gdy wartość marki Google wzrosła o 11% do 133 252 mln USD. Stawkę 10 najwartościowszych marek uzupełniły Coca-Cola, Microsoft, Toyota, IBM, Samsung, Amazon, Mercedes-Benz i GE. Dior i Tesla po raz pierwszy znalazły się w rankingu Best Global Brands, zajmując odpowiednio 89. i 100. miejsce.

Wśród pięciu światowych marek, które odnotowały największy wzrost, znalazły się Facebook (wzrost o 48%), Amazon (33%), LEGO (25 %), Nissan (22%) i Adobe (21%).

Tegoroczny ranking został zdominowany przez marki z branży motoryzacyjnej i technologicznej, które zajęły łącznie 29 miejsc. Sektorem, który odnotował największy wzrost - o 19% - jest handel detaliczny. Za nim uplasował się sektor sportowy i sektor marek luksusowych - ze wzrostem na poziomie 10%.

Łączna wartość 100 najwartościowszych marek wynosi 1 796 384 mln USD, co oznacza wzrost o 4.8 % w stosunku do roku 2015. Pełna lista 100 najwartościowszych marek wraz z raportem zawierającym obszerną analizę wzrostu oraz tendencji w poszczególnych sektorach i branżach znajduje się na stronie www.bestglobalbrands.com.

Metodologia

XVII roczny raport firmy Interbrand obejmuje analizę sposobów, w jakie marki wspierają rozwój przedsiębiorstw - od spełniania oczekiwań klientów, aż po zwiększanie wartości rynkowej. Była to pierwsza metoda wyceny wartości marki, która została objęta certyfikatem ISO.

Ranking stworzono w oparciu o trzy główne elementy składające się na skumulowaną wartość marki:

• wyniki finansowe markowych produktów i usług,
  • rola, jaką pełni dana marka przy wpływaniu na wybór klienta,
  • siła marki w kształtowaniu wysokiej ceny na rynku albo przynoszeniu przedsiębiorstwu zysków.

Interbrand

Zespół Interbrand jest przekonany, że rozwój organizacji zależy od tego, czy posiada ona jasno sformułowaną strategię i czy zapewnia swoim klientom wysokiej jakości obsługę. Nasza firma spełnia oba te warunki, łącząc odpowiedni dobór strategii, kreatywności i technologii, a także wspomagając w ten sposób rozwój marek i przedsiębiorstw naszych klientów. Interband to marka i agencja o zasięgu globalnym, posiadająca 29 oddziałów w 22 krajach, publikująca wpływowy roczny raport Best Global Brands, raporty Breakthrough Brands, a także prowadząca kanał markowy (ang. brandchannel), który zdobył nagrodę w międzynarodowym konkursie Webby. Firma jest częścią sieci agencji należących do grupy Omnicom Group Inc. (NYSE:OMC).

Oficjalną, obowiązującą wersję niniejszego zawiadomienia stanowi tekst oryginalny sporządzony w języku źródłowym. Tekst tłumaczenia służy wyłącznie celom orientacyjnym/sporządzono wyłącznie dla celów ułatwienia zrozumienia zawiadomienia i należy interpretować go w odniesieniu do tekstu źródłowego, który jest jedyną wersją mającą skutki prawne.

Paola Norambuena
Dyrektor do spraw treści