Hillwood wchodzi na europejski rynek nieruchomości logistycznych i przemysłowych

Trzecie już przedsięwzięcie Hillwood i największych państwowych funduszy majątkowych obejmie tym razem inwestycje w Europie Środkowej i Zachodniej.

DALLAS--()--Hillwood, należąca do Rossa Perota Jr. firma z Dallas - zajmująca się inwestycjami deweloperskimi na rynku nieruchomości komercyjnych - poinformowała dzisiaj o wejściu na europejski rynek nieruchomości logistycznych. Hillwood Europe - nowy oddział firmy, będzie realizował bezpośrednie i pośrednie inwestycje w zakresie nieruchomości logistycznych na największych rynkach Europy Środkowej i Zachodniej. W ramach inwestycji firma zamierza nabywać nieruchomości i prowadzić ich rozbudowę, a także realizować wspólne przedsięwzięcia z innymi deweloperami.

Zgodnie z założeniami w ciągu najbliższych 3 - 4 lat spółka ma wydać na inwestycje w Europie ponad 1 mld EUR. Hillwood zdażył już nabyć pierwsze gotowe obiekty i tereny inwestycyjne w Polsce.

„Cieszymy się bardzo z wejścia na europejski rynek nieruchomości logistycznych i przemysłowych.. Hillwood wchodzi na Stary Kontynent z długofalowym planem rozwoju, co nas wyróżnia wśród inwestorów zainteresowanych działalnością w Europie, obejmującym akwizycję i rozbudowę nabytychobiektów. Nasz plan zakłada stopniowy i zrównoważony rozwój.” - powiedział Ross Perot Jr., prezes Hillwood.

Hillwood Europe zatrudnił doświadczonych specjalistów w dziedzinie nieruchomości magazynowych do kierowania działalnością na rynkachpolskim i niemieckim.

Swoje biuro w Polsce Hillwood otworzy w Warszawie. Za rozwój działalności firmy w tym kraju odpowiadać będzie Hubert Michalak. Przed przejściem do Hillwood Hubert Michalak przez 12 lat współpracował z AIG/Lincoln, gdzie odpowiadał za inwestycje przemysłowe i logistyczne. Wcześniej spędził 4 lata w Viterra Development - niemieckim potentacie na rynku nieruchomości wielofunkcyjnych - który zrealizował wiele inwestycji w Polsce i w Niemczech.

Siedziba niemieckiego oddziału Hillwood została ulokowana we Frankfurcie. Pokieruje nim Peter Schuijlenburg. Przed przejściem do Hillwood Peter Schuijlenburg był dyrektorem w firmie ProLogis odpowiedzialnym za region Europy Północnej, a także był partnerem w spółce Palmira Capital Partners, gdzie odpowiadał za rozwój jej platformy przemysłowej w Niemczech, Holandii, Belgii i Skandynawii.

Hillwood

Hillwood, jedna ze spółek należących do grupy Perot, to jeden z największych na świecie podmiotów zajmujących się inwestycjami oraz działalnością deweloperską i doradczą w zakresie nieruchomości komercyjnych. Spółka Hillwood skupia się na najbardziej wartościowych nieruchomościach o dużym znaczeniu dla regionalnych gospodarek. Obecnie jest ona drugim podmiotem w Stanach Zjednoczonych pod względem posiadanych terenów pod inwestycje logistyczne - ich łączna powierzchnia wynosi ponad 800 tys. ha. Najbardziej znaną marką spółki jest Alliance, w skład której wchodzi Alliance Texas o powierzchni ponad 7 tys. ha, Alliance Florida w Cecil Commerce Center o powierzchni 1,8 tys. ha oraz Alliance California o powierzchni ponad 800ha. Więcej informacji można uzyskać na stronie: www.hillwood.com.

Oficjalną, obowiązującą wersję niniejszego zawiadomienia stanowi tekst oryginalny sporządzony w języku źródłowym. Tekst tłumaczenia służy wyłącznie celom orientacyjnym/sporządzono wyłącznie dla celów ułatwienia zrozumienia zawiadomienia i należy interpretować go w odniesieniu do tekstu źródłowego, który jest jedyną wersją mającą skutki prawne.

Public Strategies Inc./Hillwood
Anthea Holley, 940-704-0777